subota, 24. srpnja 2010.

Rune


Prema legendi Rune su nastale kada se je Odin, gospodar smrti i ponovnog rođenja, objesio naglavce o veliko drvo svijeta, Yggdrasil, na devet dana i noći kako bi shvatio Rune. Rune su se razvile u nordijskim, germanskim i anglosaksonskim kulturama i služile su kao abeceda i serija religijskih simbola.Ti narodi su se služili Runama prije dolaska kršćanstva koje ih je pokušalo iskorijenti. Riječ "rune" je vezana za nordijsku riječ "run" što znači tajna, njemačku riječ "raunen"- šaptati. Svaka runa, osim što predstavlja određeno slovo abecede, služi i kao oznaka za određeni objekt što vodi do dubljih značenja. Nordijska abeceda se zove Futhark po zvukovima prvih šest znakova. Postoji nekoliko varijanata runske abecede tj. Futhark-a. Stariji Futhark se sastoji od 24 znaka podijeljena u 3 skupine (Aett-i). Svaki Aett sastoji se od 8 runa: Freyov Aett (Frey-bog plodnosti), Hagalov Aett, Tyrov Aett (Tyr- bog rata). Tim runama dodana je i jedna posebna neispisana runa- Wyrd.

IZRADA RUNA
Rune je poželjno izraditi vlastoručno je će tako na njih prijeći energija osobe koja ih izrađuje. Rune treba napraviti od prirodnog materijala, uzetog ili iz zemlje (glina) ili od zemlje (drvo). Ako odlucite da ih bojite, to treba raditi sa prirodnim i tradicionalnim bojama. To su: crvena za energiju (najefektnija za muskog shamana); zelena za rast (uglavnom koristena od zenskih shamana i Wicca); ili plava - boja Odina, teutonskog Boga runskog znanja. Prilikom izrade važno se je usredotočiti na značenje Rune koju izrađujemo.Rune izrađujemo ucrtavanjem ili urezivanjem u drvo ili kamen. Ako ih ucrtavamo preporuča se crvena ili plava boja. Najbolje je da su približno iste veličine kako bi se izbjeglo podsvjesno povezivanje oblika Rune s njezinim značenjem.Rune se drže u platnenoj torbici, također Vam je potreban komad platna na kojem ćete bacati rune (tradicionalno se se koristi platno bijele boje).

BACANJE RUNA
Svaka Runa ima svoje jedinstveno značenje uvjetovano njezinom pozicijom u postavi i povezanošću s drugim Runama. U starim vremenima je postojao običaj da se prizove jedan od bogova - zastitnika runa, Odin ili Freyja, prije početka obreda. Postoji nekoliko različitih načina bacanja Runa. Mogu se položiti licem okrenute prema površini na kojoj bacamo Rune. Tada ih se lagano rukom zarotira u smjeru kazaljke na satu. Pri tome smo koncentrirani na pitanje koje postavljamo Runama. Rune vam nikada nece odgovoriti sa "da" i "ne", pa zato izbjegavajte takva pitanja. Izvlačimo ih jednu po jednu u pozicije kao što su Keltski križ, Sigel, Peorth, Križ...Osim navedenog načina izvlačenja, možemo ih izvlačiti i direktno iz vrećice u kojoj ih držimo.Ravnajte se po osječaju i izvucite onu koja vas privuće. Snaga Runa dolazi iz Vas što je važnije od samog rituala. Rune nemaju neko specifično značenje već ono koje im Vi odredite. Sljedeće je samo moja interpretacija do koje sam došla u drugim vodičima ili iz vlastitog iskustva.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što me čitate, posjećujete i komentirate!