nedjelja, 14. studenoga 2010.

Božić i Feng Shu

Iako se čini da Feng shui i Božić nemaju što raditi zajedno, jer izvorno potiču iz dva udaljena i drugačija svijeta i potekli su iz dvije različite filozofije, nije tome baš tako. Pravila Feng shuia koja se odnose na ravnotežu, mirnoću i pozitivno stanje duha mogu značajno pomoći da Božićne blagdane provedemo ugodno. 
Božićni su blagdani nabijeni snažnim emocijama koje ne uključuju razočaranje i  tugu, i već nas sam taj predznak Božićnog veselja, radosti, obilja i blještavila opterećuju u namjeri da ničega od navedenog ne nedostaje. A to nas opterećenje unaprijed zamišljenim savršenim slikama  često vodi do osjećaja neuspjeha, promašenosti, nezadovoljstva i umora! Možda će vam slijedeće smjernice pomoći da ovoga Božića izbjegnete loše vibracije :).

Poštujte rituale

Iskoristite Božićne rituale, zajedno u obitelji sudjelujte u dekoraciji, okitite u zajedništvu Božićno drvce, zapjevajte, izgovorite molitvu na glas....to će vas zbližiti, unijeti pozitivne emocije i onu dobru "chi" energiju koja je temelj Feng shuia. Družite se za stolom, ne zapostavljaje jedni druge, ne započinjite velike i teške rasprave, gorke i opterećujuće teme.

Stimulacija i utočište pet osjetila:
vid, sluh, miris, okus, dodir

 Imajte  na umu koliko nam je važan sklad pet osjetila i u Božićne dane, a evo malih smjernica kako to postići:
Sklad boja:
Osnovna zelena boja temelj je Božićne dekoracije. Koristite je nesputano, no  zato ne pretjerujte s crvenom, a nje je za Božić svuda oko nas s pradavnom namjerom da "ugrije" zimsku hladnoću......No ipak, prije no što krenete ukrašavati , stanite i pogledajte oko sebe kako li će ta crvena izgledati u vašem domu. Imate li već nešto crveno:  crveni tepih, crvenu kutnu garnituru, ormarić, kuhinjske pločice, crvene stolce, policu, crvene zidove......, obavezno svoju Božićnu dekoraciju uskladite s već postojećom crvenom bojom u svome domu. Crvena je boja jak stimulans, previše crvene izazvat će umjesto očekivane radosti, razdražljivost i svađe u kući.

Ljubičasta boja izuzetno je dobrodošla u Božićnoj dekoraciji jer predstavlja veličanstvenost, duhovnost, meditaciju, ilustrira najdublje i najsvečanije osjećaje, naravno, ukoliko je koristite u razumnoj mjeri.
Plava i bijela također su dobrodošle jer će umiriti Božićnu "hiperaktivnost", dane kada je obitelj na okupu, kada dolaze prijatelji, stol je prepun i sve pršti od energije.
Žuta, narančasta i ružičasta baš i nisu boje Božića, no ukoliko ih koristite u malim količinama mogu ostaviti dobar "drugačiji" dojam. Upotrebom ovih boja svima ćete izravno dati do znanja da ste totalno drugačiji. Ono što treba izbjegavati je šarenilo i nesklad. Godinama kitimo Božićno drvce i sigurna sam da se mnogima, kao i meni, u kutiji s Božićnim nakitom krije nekoliko različitih vrsta i boja dekoracije. Svakako napravite selekciju prije no što počnete ukrašavati.
Vatra
U hladne zimske dane svijeće u domovima dodatno "griju" i čine atmosferu toplijom i ugodnijom, a u Božićne dane svjetlo svijeće ima naročit značaj Došašća, kada svako srce dršće nekom djetinjom radošću u iščekivanju Božićne radosti, rođenja Isusa Krista. I taj treptaj svijeća, toliko veličanstven i simboličan u našim srcima, ali istovremeno i  jak vizualni  stimulans može izazvati razdražljivost i umor ako je svijeća posvuda  i previše i ako zrak od njih postaje težak. Stoga, nemojte istopiti dobru energiju prevelikim brojem upaljenih svijeća jer Božićni blagdani nisu večernje logorovanje uz obalu rijeke izobilja :).
Dobri mirisi
U Božićne je dane dom premirisan cimetom, vanilijom, čokoladom, narančom, mirisima Božićnog drvca....( i pečenjem ).... Provjetravajte ga redovito, kako bi pročistili zrak i dopustili dobroj energiji nesmetano strujanje. Mirisne štapiće i eterična ulja uskladite sa mirisima vaše kuhinje! Iako neki Feng shui stručnjaci preporučaju upaliti mirisne štapiće prije no što vam gosti pozvone na vrata, ja bih dva puta razmislila prije tog poteza jer previše različitih mirisa može narušiti vaše dobre namjere. Nekoliko kapi eteričnog ulja bora ili naranče u aroma lampi bio bi moj izbor.

Dodir:
Dani Božićne radosti prepuni su zagrljaja, poljubaca i dodira....znajte da će vam trebati mir i opuštanje, pripremite kupku, pjenušave kuglice, mirisne soli, ali i toplu meku dekicu u koju ćete se omotati  u pokoje mirno večer...

Slušajte.....
..... ugodnu glazbu, predivnih  Božićnih pjesama zaista ne nedostaje, isključite sintetsko (na kineski način)  vrištanje žaruljica na vašem drvcu , .....
jedite umjereno, (neka vam prva novogodišnja odluka  ovoga puta ne bude dijeta ), .....
udišite punim plućima svjež i mirisan zrak, .....
smijte se, grlite se, družite u svojim svečanim ugodno dekoriranim domovima.....i na kraju, za stolom osigurajte dobar protok energije na način da pretjeranom dekoracijom  ne zasjenite dobre namjere.
Darovi
Blagdanski su dani prepuni darivanja.....često među darovima bude i onih koji nam se ne dopadaju, ne uklapaju.....unaprijed pripremite mjesto na koje ćete odlagati takve darove dok ne odlučite što s njima.
I oprostite mi na pokojoj zajedljivoj primjedbi, sve je to u želji da vam Božićni blagdani proteknu kao  sretno vrijeme!
preuzeto s sretno vrijeme

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što me čitate, posjećujete i komentirate!