utorak, 28. veljače 2012.

Duhovi na moru


 








 Prića se da pučinom, uglavnom noću i često za ružna olujna vremena, plove ukleti brodovi sa sablasnim posadama. Neki od njih ponavljaju svoja posljednja putovanja prije nego što su lh oluje i stijene uništile i potopile, stvarajući vrstu vidljive jeke. Za druge se pak vjeruje da su u rukama osvetoljubivih duša osuđenih na pakao, koje nastoje donijeti nesreću i propast svakom brodu koji ih ugleda.
Jedan ukleti brod svojom slavom nadmašuje sve ostale. Riječ je o nizozemskome trgovačkom jedrenjaku iz 17. stoljeća, brigantini koja čak i bez daška vjetra plovi punim jedrima, a ponekad je okružena sablasnim svjetlom. Legenda kaže da je taj jedrenjak zapao u poteškoće pokušavajuči obići južnoafriči Rt dobre nade, nadaleko poznat po svojim opasnostima. Neki kažu da se kapetan tog broda, Hendrick van der Decken, odbio skloniti u sigurnost luke, a drugi govore da ga je u tome spriječila oluja. Većina se s1aže da se bogohulno zakleo kako će obići Rt makar morao ploviti do Sudnjega dana. A na to je, čini se, i osuđen. Ponekad se brod pokuša približiti drugim brodovima i uručiti im pisma - no nitko tko ih primi neće preživjeti. Koban je predznak čak i vidjeti brod.
Susreti s njim spominju se u brojnim brodskim dnevnicima. Vidjeli su ga i svjetioničari sa svjetionika na Cape Pointu. Među slavnim svjedocima bili su britanski kraljević George (poslije kralj George V.), Nicholas Montserrat, autor Okrutnog mora i Kapetana trgovačkog broda te kapetan Frederick Marryat, autor Djece iz nove šume i Ukletog Holandeza.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što me čitate, posjećujete i komentirate!