četvrtak, 3. svibnja 2012.

Telepatija

Telepatija je sposobnost prenošenja ideja i slika izravno iz jednoga uma u drugi, ponekad preko velikih udaljenosti. Plemenska društva tu pojavu doživljavaju kao nešto uobičajeno, a znanstvena kao neobičnu, rezerviranu samo za medije i mistike. Lako je sumnjati u telepatiju i zato što je magičari na sceni mogu lažirati. Zasigurno, mnogo se toga još treba objasniti. Mnogi govore o tome kako su ,,znali” da su njihovi voljeni bolesni ili u opasnosti mnogo prije nego što su do njih stigle vijesti nekim uobičajenim putem. Događa se da ljudi razmišljaju o nekom prijatelju nekoliko trenutaka prije nego što ih on nazove ili dobiju njegovo pismo.

-------------------------

- Wikipedija -

Iako su postojala istraživanja, nije utvrđeno njeno postojanje stoga nije priznata od strane znanosti.

Iako je koncept telepatije nazočan u ljudskoj povijesti od njenih samih početaka, riječ telepatija (grč. tele = udaljenost, daljina; pathe - osjećaj) uvodi se tek pred kraj 19. stoljeća, točnije 1882. godine, kada se na engleskom sveučilištu Cambridge putem donacija osniva Društvo za psihička istraživanja, koje ima za cilj na znanstveni način proučavati psihičke i paranormalne fenomene kako bi utvrdili istinu o njima.

Društvo je odmah podijeljeno na šest odjela ovisno o grani paranormalnih pojava kojima su se bavili. Tako su nastali odjeli za telepatiju, mesmerizam, iluzije i pojave duhova, fizičke fenomene povezane s osjetilima te odjel za povijest svih tih fenomena. Tri godine kasnije osniva se i Američko društvo za psihička istraživanja.

John E. Coover, psiholog sa Stanfordskog sveučilišta gotovo dvadeset i pet godina kasnije prvi put izvodi eksperimente s telepatskim vježbama pogađanja karata. Te karte su bile napravljene tako da je šansa da se pogodi određena karta iznosila 1:160.

clip_image002

J. B. Rihne sa sveučilišta Duke napravio je špil od dvadeset i pet karata s pet različitih simbola. Svaki se simbol nalazio na pet karata, a redom su to bili krug, plus, valovite linije, kvadrat i petokraka zvijezda . Te karte bile su poznate i pod nazivom Zenerove karte.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što me čitate, posjećujete i komentirate!