petak, 22. listopada 2010.

Happy Halloween

Slavljenje Noći vještica običaj je starih Kelta. Prema njihovom kalendaru 1. studeni označavao je početak zime, početak nove godine, te početak i kraj životnog ciklusa. Vjerovali su da noć prije dana kada obilježavamo blagdan Svih svetih, duše pokojnika prelaze u drugi svijet. Palili su vatru kako bi lakše pronašle put.
Halloween se danas najviše obilježava u Americi, no uz pomoć kinematografije posljednjih je godina sve popularniji i na drugim krajevima svijeta. Njegovi poklonici svake se godine 31. listopada spremaju za noć strave i užasa, a osim oblačenja u kostime, u tome će im pomoći i kućni ukrasi za zastrašivanje.

Simbol Halloweena je izrezbarena bundeva u koju se stavlja svijeća. Jednostavno ju je izraditi, a u tome može sudjelovati cijela obitelj. Bundevu nabavite u većim trgovinama ili na tržnicama. Prerežite ju nekoliko centimetara od vrha i odvojite „poklopac“. Žlicom izdubite unutrašnjost bundeve i dobro ju ostružite. Izrezbarite oči, obrve, nos i usta, kako god želite, ali što strašnije to bolje. Potom unutra stavite svijeću, najbolje crvenu, te poklopite manjim dijelom kojeg ste na početku odvojili. Ugasite svjetlo i uživajte!
Osim bundeva, asocijacije koje se vežu uz Noć vještica zasigurno su vještice i razna čudovišta koje možete nabaviti u trgovinama i postaviti uokolo po kući. Ako želite, možete i sami izraditi primjerice duha. Na bijelu plahtu crnom bojom naslikajte lice i plahtu prebacite preko većeg jastuka. Na vrhu, širokom iglom kroz jastuk i plahtu provucite čvršći konac te sve zajedno objesite. Plahtu s likom duha ili kostura možete prebaciti i preko veće samostojeće svjetiljke.
Dojam strave pojačat će i razapeta crna paučina u kutu sobe. Možete ju izraditi i sami ispreplitanjem niti od crne vune. Prvo napravite križ od dvije niti i pričvrstte ih na zid, a druge niti ispreplećite među njima dok ne dobijete mrežu. Za dodatan ugođaj prigušite ili potpuno ugasite svjetlo, a posvuda postavite crvene, narančaste i crne svijeće. Oboružajte se i prigodnom glazbom. Pored svih ovih sitnica, uz Jacksonov Thriller ili soundtrack iz nekog filma strave, uplašit će se i oni najhrabriji.


http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:-EVUGZv14WXXzM:http://i167.photobucket.com/albums/u134/kjohnson4/Halloween_3.gif&t=1http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTnVMXrFgPXyLQiHyDWgW9DthW-wdPMHgj5O50R0kG0o0FS0OI&t=1&usg=__U7zf8ZKRFZQ7kUuEsCvKpzrzBfg=

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što me čitate, posjećujete i komentirate!