ponedjeljak, 18. studenoga 2013.

22.02.2014. - Još jedan smak svijeta

Hammer time: Thor is our only hope readersZvukom iz velikog drevnog roga jučer je nagoviještena apokalipsa koja je, prema vjerovanju Vikinga, predviđena za 22. veljače 2014. godine, piše Daily Mail.  

Da su drevni Vikinzi danas živi, zvuk toga roga u Yorku označio bi početak kaosa jer su, prema staroj nordijskoj mitologiji, vjerovali da će se za točno sto dana dogoditi kraj svijeta. Legenda kaže da će bog Heimdallr puhnuti u Gjallerhorn da bi upozorio na nadolazak vikinške apokalipse poznate kao "Ragnarok". Smaku svijeta prethodit će "zima svih zima". Vikinzi su vjerovali da će prije apokalipse biti tri hladne zime zaredom bez ljeta između njih. Diljem cijelog svijeta izbit će ratovi koji će nagovijestiti da dolazi kraj svijeta. 
Sinovi Odina, krenite na bojno polje
Vuk Skoll pojest će Sunce, a njegov brat Hati Mjesec, zbog čega će nestati zvijezda, a svijet će se naći u vječnom mraku. Stručnjaci za nordijsku mitologiju izračunali su da su Vikinzi vjerovali kako će se to dogoditi 22. veljače 2014. godine. Vuk Fenrir pojest će boga Odina, a svijet će pogoditi snažni potresi, dignut će se more, a tlo i nebo bit će preplavljeni otrovom. Zvuk roga treba pozvati "sinove Odina" na bojno polje gdje će Odin sigurno biti ubijen. Nakon toga će Zemlja potonuti u more i otvoriti put za novi utopijski svijet s beskrajnim zalihama. 
Kada se vratimo iz mitologije u stvarni svijet, jučerašnji zvuk roga označio je da će se u veljači sljedeće godine dogoditi 30. Jorvik Viking Festival. – Posljednjih nekoliko godina imali smo najave majanske apokalipse, ali sve je prošlo bez incidenta, no moguće je da je zvuk roga najbolji indikator dosad da će se vikinška verzija kraja svijeta zaista dogoditi 22. veljače sljedeće godine – kazala je direktorica festivala Danielle Daglan. 
(Izvor:Večernji list)